Bitki wolowe siostry anastazji

Czy może być nieco smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie pełen i chrupiący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być właściwie roztłuczony - na końcu, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a również nie tak dużo, by kotlet nie był za mały, inaczej wyda na soczystości. Także w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, by osiągnęło dobrą grubość i formę.

mikroskopy metalograficzne

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy ogromniejszej dawek kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak używamy do nich mięso nieco niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w zakładach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością daje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko zdjąć z sił, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w wielkiej dawek, czy z konkretnego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle prosta w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby każde swoje steki były podzielone równomiernie, łatwo i łatwo, wówczas nie posiada skuteczniejszego rozwiązania, gdy tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje wtedy taki duży nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w zajęciu w czystości, natomiast nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.