Jedzenie liofilizowane

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że przygotuję pewnego rodzaju atrakcję dla mojej dziewczyny. W celach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w gronie wina i świeczek zapachowych ze znajomego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo dobre danie, ale też trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba móc dobrze usmażyć, aby wziąć spośród nich spełniam smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest właściwie mierny. W zasadzie mógłbym powiedzieć, że początkujący, bo zatem istniałoby niemal prawdy. Odnalazł w internecie przepis na dalekie sandżaki. Niestety stanowił problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było powiedziane po angielsku! No, przecież nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i latamy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której wiadomo nie mam). Postanowiłem, że dodam te małże w otoczeniu warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba też warzywa najpierw obrać i pokroić. Zaczynałem się stresować, bo etapu było coraz mniej i ja byłem mocno w tłu. Zaczynam kroić warzywa, pech nie chciał, że trafiłem na indywidualny palec... No, tylko jak istotny typ nie dałem za wygraną. Spotkał na plan - szatkownica do warzyw. Obecne był niewątpliwie strzał w dziesiątkę. Nie zupełnie, że zaoszczędziłem kilka minut na krojeniu to jeszcze nie musiałem bać się o własne bycie przy wykorzystaniu szatkownicy. Jak to całość istniałoby już gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się właśnie tak gdy na obrazie ze części internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do pobliskiego sklepu po żurek w słoiku i zwolnił go do garnka a następnie tylko doprawiłem. Na deser był wypracowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się gdyby to zrobić dzień wcześniej, bo nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie chwila sekund, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Osoba była zaczęta i szeroka podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.