Maszynka do mielenia miesa i warzyw

W wybranych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. Wówczas należy wyposażyć się w potrzebne do tego kierunku urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to całkiem pokaźnych rozmiarów maszyna elektryczna, jaka jest duży wlot do wrzucania mięsa w stronie zamrożonej, a wewnątrz ma urządzenie dostarczające do jego szatkowania na drobniejsze ilości.

Rzecz tę powoduje się dzięki wielkiemu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone produkty są co prawda twarde, tylko nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem – rozpadają się na małe części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Oczywiście tak dzieje się z ciałem w wilkach, jakiego zadanie oparte jest na całej zasadzie co działanie maszynki do prowadzenia mięsa.

Wilki do ciała mrożonego skonstruowane stały z wyjątków znacznie szerokiej wartości, dobrych i ciągłych, mało podatnych na uszkodzenie mechaniczne. Pełnią one do cięcia twardej materii, a czyli ich struktura musi być mocniejsza, niż to, co traktują one niszczyć. Wilki do gastronomii przeważnie spowodowane są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, i koszt takiego dania to około półtora tysiąca złotych w profesjonalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W wypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych stanowi toż przecież wydatek konieczny, ponieważ w takich warunkach nader często zachodzi potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a następnie właśnie tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w poszczególnych przedsiębiorstwach, na przykład przetwarzających mięso, rozdrabnia się je w strony zamrożonej, a następnie pakuje do indywidualnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, aby je zmielić, a następnie znów zamrozić jest niekompatybilne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania nowego lub rozmrożonego mięsa poleca się coś inne maszynki, przeznaczone tylko do mielenia mięs miękkich, ich forma i obowiązywanie w klubu z obecnym ponad są inne. Wilki do ciała mrożonego to ciągle maszyny o dość dużych gabarytach, dlatego te nie znajdują zastosowania w własnych warunkach.