Opakowania prozniowe na ubrania

Pakowanie próżniowe posiada na celu zapewnienie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które dostarczają jej uleganie. Służą do tego instytucje do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego wariantu są wykorzystywane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy również przez gospodarstwa domowe.

Na rynku jest trochę rodzajów pakowarek próżniowych, które obejmują różne przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, które są dostosowane do pakowania dużych części żywności. Do ostatniego gatunku urządzeń, uzyskuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, liczy na wprowadzeniu opakowanego produktu do mieszkania maszyny, gdzie robiona jest próżnia, po czym jest zgrzanie folii i hermetyczna komora, buduje się samoczynnie. Pakowarki komorowe to świetny zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, tylko ze względu na zły koszt opakowań dla nich oddanych, są tanie w używaniu także dużo praktyczne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy małych sklepów przeznaczone są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek dane są worki tzw. moletowane. Stanowią one piękniejsze niż woreczki PA/PE, ale dają do pakowania niewielkich partii żywności i kup narzędzia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, żyją w formie rękawa, dlatego można ładować w nie artykuły o innych kształtach. Proces pakowania stanowi niezmiernie prosty, liczy na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym następuje zgrzanie innej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, które są oddane do próżniowego pakowania materiałów na tackach. Jest wówczas doskonałe wyjście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, posiada niezwykły nacisk na aukcję. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż zezwalają na ostatnie klasyczne metody.