Pakowanie prozniowe owocow

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i przygotowaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rodzaj pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i przestrzega je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na przeróżny rodzaj produktów spożywczych, stosowane są różne pakowaczki. I oczywiście produkty o znacznej górze i zdrowej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze częstym zamknięciem próżniowym, produkty o drobnych rozmiarach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest również jakąś ważną korzyść - wygodne użytkowanie, a zatem siła i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - przydatne w niewielkich rozmiarach także jako dania wolnostojące, zaopatrzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do podawania ze względu na siłę procesu (danie do komory woreczka z utworem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Rzuca się je zazwyczaj w szerokich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są wówczas narzędzia o niskich rozmiarach, w pakowaczce daje się koniec worka, i produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe kieruje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z wielkiej jakości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od ilości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są nowe rozmiary, i zatem z serii oddziałuje na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.